Denna dans brukar uppmärksammas som en av de mest sociala danserna som finns. Dock är linedancen ingen pardans och ska inte heller förknippas med squaredance, även om båda har sitt ursprung i countrymusikens värld. Linedancen fick sitt stora uppsving inom just countrymusiken under 70-talet, men har sedan dess utvecklats till att omfatta många olika danstyper. När det gäller linedancen är detta en ganska komplicerad dans, då det är nya steg och ny koreografi varje gång det ska dansas. Naturligtvis har linedance vissa grundläggande steg och stegföljder som alltid används men det kanske inte är den första dans du ska börja med när du vill lära dig att dansa.

Att dansa linedance

När det gäller just linedance är detta en mycket social dans och den dansas alltid i grupper. Dock är det bara vid vissa tillfällen som de dansande interagerar med varandra, vilket gör denna dans till något annorlunda än övriga pardanser. För dig som vill prova på denna annorlunda men mycket unika dans är till fördel att kunna en del om dans sedan tidigare.

Det kan vara väldigt svårt att lära sig linedance till de olika uppsättningarna och här handlade det om att skriva ned de olika momenten på papper. När dansen linedancefick sitt genombrott skapades det dock dansklubbar för just lindance, vilket gjorde det enklare att få alla synkroniserade. Idag är det med bland annat internets hjälp mycket enklare att lära sig linedance och där finns mycket framgångsrika videos att titta på.

För dig som funderar på något lite annorlunda inom dansen, så kan just linedance vara det du har väntat på. Denna dans hittar du idag även på många olika dansskolor och i ett antal olika variationer. Var dock beredd på att lägga ner både tid och energi för att lära dig denna fartfyllda och smått galna dans.